Eloksacija

ANODNA OKSIDACIJA JE ELEKTROKEMIČNI PROCES, PRI KATEREM SE NA POVRŠINI IZDELKOV USTVARI SLOJ ALUMINIJEVEGA OKSIDA.

Izdelek iz aluminijeve zlitine je v raztopini žveplove kisline priključen kot anoda, kjer se pri elektrolizi razvija kisik, ki oksidira osnovni material – aluminij. Negativno priklopljena katoda je prav tako iz aluminija, na njej se izloča vodik.

Kot elektrolit se uporablja žveplova (VI) kislina v vodni raztopini. Delovna temperatura v kadi je 20 °C, za enakomernost prevleke je potrebno elektrolitu odvajati toploto. Gostota toka za čist aluminij je pri 20 °C in delovni napetosti 15 V med 1,4 in 1,6 A/dm2, v eni uri se pri teh pogojih ustvari sloj debeline 20 μm. Pri istih pogojih je napetost oziroma od nje odvisna gostota toka za različne aluminijeve zlitine večja ali manjša od gostote toka za čisti aluminij.

Storitev

DIMENZIJE KOSOV, PRIMERNIH ZA ANODIZIACIJO:

  • Majhni: 10-20 mm (do 100 g)
  • Srednji: 40-300 mm (do 1000 g)
  • Veliki: 3700-700-1200 mm (profili, pločevina in veliki strojni deli – cca. 500 kg)

Za eloksacijo so primerni čisti aluminij in aluminijeve zlitine. Pred anodiziacijo jih po potrebi razmastimo (ostanki mehanske obdelave) ali dekapiramo (odstranimo prejšnjo plast oksida).

Nanos oksidne plasti je odvisen od materiala in procentualne vsebnosti elementov zlitine. Razpon obsega je med 3 do 30 mikronov.

POLEG SERIJSKIH AVTOMOBILSKIH DELOV OBDELUJEMO TUDI PLOČEVINO, PROFILE, PLOŠČE IN RAZNE STROJNE DELE.

Stopite v stik z nami

{{ errors.first('full_name') }}
{{ errors.first('email') }}
{{ errors.first('message') }}
{{ errors.first('agreement') }}